Bli kontaktad

meet a local

Wille & Hanna – Visionärerna

"Det är inte specifikt det här huset vi behöver, det är mer det här livet"

Wille & Hanna – Visionärerna

Hanna: – Vi har jobbat extremt mycket med det som är vårt största intresse och önskade att vi kunde ge lika mycket åt ett projekt som i sin tur kunde ge oss mycket tillbaka.

Så började resan hem till Williams födelseort Falkenberg. När hans pappa sedan körde gräs på de milsvida ängarna mellan Slöinge och havet i Ugglarp och lade märke till det gamla slitna huset så tog den fart på allvar.

Hanna: – När vi tog över i september 2018 och visade det för vänner och familj så insåg vi att det finns två typer av människor. Det är de som får panik av problemen och arbetet som kommer krävas. Och så är det de som ser bortom smutsen och dammet och ser potentialen och möjligheterna.

Svenstorps mejeri byggdes av Eftra mejeriförening 1892 och nyttjades som mejeri fram till konkursen 1935, därefter har det varit slakteri innan det blev bostadshus. För William och Hanna var det aldrig aktuellt att riva den eftersatta bostaden, även om många troligtvis hade gjort det. Stenväggarna stod fortfarande och de slogs av charmen och husets själ.

William: – Det tog ungefär ett halvår att röja och tömma. Emellanåt visste man inte var man skulle börja. Det har varit tungt i perioder, som när vi grävt ut för dränering för hand eller när det blev problem med takrenoveringen och bygget stod stilla i sex månader.

Hanna: – Man måste nog vara lite naiv och drömmig för ett sånt här projekt. Varje gång något blir klart så får man en sån kick. Vi behövde nog känna att man kommer någonstans. Att man kommer vidare.
William: – Det, och att vi är tjurskalliga.

William är uppvuxen i Vinberg och Hanna i Örnsköldsvik och de träffades genom gemensamma vänner i Båstad. Efter nästan 4 års renovering bor de sedan nyårsafton i mejeriet tillsammans med fyraåriga hunden Ziggy och sonen Otis, 2 år som går på förskola i Slöinge. I juli blir de ännu en i familjen.

Hanna: – Jag har alltid bott vid kusten och alltid haft en dragning till västkusten. Det är nära till allting här. Det finns ett liv, ett entreprenörskap och ett go som man får ta del av. Möjligheter och kvalité finns här också. Om det är någonstans jag ska bo i Sverige så är det här.

– Det är ett spännande och socialt hus. Man vet inte riktigt vad man förväntar sig när man kliver in. Drömmen är att detta är ett hus som folk ska komma till. De ska vilja komma hit och stanna några dagar. Ett hus man vill dela med sig av.

William Weibull, 34 år & Hanna Lundgren, 35 år. Arkitekt respektive projektledare inom stadsplanering som flyttade hem till Williams födelseort Falkenberg där de köpte och renoverade det gamla mejeriet i Svenstorp.