Bli kontaktad

meet a local

Skära – Månskensbonden

"Här blir jag en annan person. I stan är man brötig och gapig. I skogen kan jag vara tyst. Jag älskar att vara lite mulle"

Skära – Månskensbonden

På den lilla höjden i Skärshult i Kärnebygd utanför Gällared visar sig det halländska inlandets skogslandskap från sin allra finaste sida. Granskog, inhägnad naturbetesmark med stengärdesgårdar och flera små dammar ligger stilla som om vyn väntar sig att bli avmålad i vilken sekund som helst.”Här sätter jag ut gräsänder”, berättar Niclas “Skära” Skärsäter iklädd skogsmundering och hatt och pekar ut över en mindre damm samtidigt som han ler med hela ansiktet.

Djuren är påtagligt närvarande i Skäras liv. Dagen innan vårt besök anordnades ett spontant lammsläpp på gården. De 18 lamm som föddes för bara några veckor sedan släpptes ut på grönbete och människor kom från hela bygden för att se de små djuren bekanta sig med sina nya omgivningar.
Förutom lammen, hönorna, katterna, hundarna och grisarna så är även de 15 bikuporna med dess bisamhällen lika viktiga. Två gånger om året hjälper hela släkten till att slunga honung som sedan säljs till vänner och bekanta.

”Vi får mycket hjälp från släkt och vänner. Vi har inga barn men en stor, fin familj”.

Under helgerna är det jakt och fiske som gäller. Rådjur, vildsvin och älg jagas på den egna marken och fisket sker i närområdet.

”Djuren föds på den här marken och försvinner på den här marken. Ett väldigt hållbart sätt att leva. Jag behöver fiska också, även om det mest är en social grej. Min otålighet sätts på prov och jag tvingas sitta still. Jag behöver det”.

Skära och Katarina träffades 2011 och tog över det gamla huset för sju år sedan. Sedan dess har de renoverat. Utvändigt har det odlats potatis och lök men i år kan det fokuseras ännu mer på trädgård och växter. Bland annat så ska det odlas havre till fåren.

Inom kort är sommaren här och paret ser fram emot att njuta ännu mer av tillvaron i Falkenbergs inland. Katarina och en granne tar ibland kanoten till en ö för picknick och Skära tar gärna fyrhjulingen till Tjärnesjön för ett kvällsbad.

”I det här livet bestämmer man själv vad man ska göra och när man ska lägga sig. Man är obegränsad på något sätt”.

Niclas “Skära” Skärsäter, 52 och Katarina Skärsäter, 54 lever upptill deras vanliga arbeten som ”månskensbönner” i det halländska inlandet.