Bli kontaktad

meet a local

Mattias – Naturkocken

"Det är härligt att bo så nära allt som är dyrt i affären"

Mattias – Naturkocken

Hans ögon lyser när han pratar om allt ätbart vi har runt omkring oss.På bara några meters avstånd pekar han ut fler ätbara och användbara växter än vad många inser går att nyttja under ett helt liv.”Här har vi våtarv, perfekt till sallad eller garnering. Renfana gör jag kombucha på, granskott, kamomill, älgört – gott att lägga i salt eller pickla eller göra te på, ängssyra, röllika, ringblomma. Och där borta finns körvel. Där är lingon och blåbär och…”

I den halländska restaurangbranschen är det få som inte känner till slöingesonen Mattias Hemhagen. Han har i hela sitt yrkesamma liv arbetat som kock på några av Hallands, och Nordens, mest unika krogar. Fram tills för ett kort tag sedan arbetade han på Knystaforsen i Rydöbruk, med en stjärna i Guide Michelin och numera driver han bl.a. Nordic Supper, en matupplevelse i naturen, tillsammans med två vänner.

”Jag jobbade i Göteborg ett tag men ville se något helt annat. Jag märkte att jag drogs åt det småskaliga. Det var så jag hamnade på Svalbard. Det var där jag hittade naturen – och mig själv.”

På isolerade och svåråtkomliga Svalbard, mitt i Arktis iskalla hav, blev Mattias kvar i 3 år. Miljön, gemenskapen, de många nationaliteterna och sammanhållningen mellan de boende gjorde att han stannade. ”På Svalbard, med sin snö och sina isgrottor, insåg jag att jag faktiskt saknade skogen. Jag visste inte om att den saknades i mitt liv innan dess”.

En sejour på Färöarna och den tvåstjärniga restaurangen Koks hanns med innan flyttlasset bar hem till Sverige igen.

”Det är en frihet att bo här. Fina grannar som hjälps åt. Jag går promenader med hunden bort till Kärrets grönsaker och vi är i skogen varje dag. Jag har egentligen bara Grönland kvar att bo på av de där unika platserna i Norden – men jag stannar nog i Falkenberg”.

Vi står på berget i Lastad. Omgivna av skog med en magisk utsikt som bjuder på det allra bästa av vårt geografiska läge. Ängar och åkrar, böljande jordbruksmark och till och med havet ses härifrån. Några kilometer bort ligger Ljungsjön. Mattias serverar kok-kaffe och ett tunnt rån med rökt färskost, kantareller picklade med lingon och gatkamomill, riven cameliaost och våtarven han precis plockat från marken.

Sedan 2 år bor pappalediga Mattias, vinnare av SM i utomhusmatlagning 2022 och vinnare av Gröt SM samma år, tillsammans med sambon Mimmie, dottern Liv, 1,5 år och Australian Shepard-hunden Dusty i Lastad mitt emellan Långås, Ljungby och Sibbarp.