Bli kontaktad

meet a local

Eva & Ulla – Vinterbadarna

"Havet är havet. Det är lika fint när det är höst, vinter eller vår. Det är lika härligt när det stormar"

Eva & Ulla – Vinterbadarna

Omgivna av havet växte systrarna Eva och Ulla upp längst ut vid det lilla fiskesamhället Glommens sista utpost mot Kattegatt. Trots det ständigt närvarande vattnet har de aldrig tröttnat.

Eva: ”Vi är födda vid vattenkanten men vi njuter fortfarande av det varje gång”.
Ulla: ”Vågorna ger en terapi och ett lugn. Jag har läkt så många gånger genom att bara gå vid havet. Det har gett mig så mycket”

Idag är de både över 70 år och bor fortfarande nära varandra på Hjortsberg några kilometer från Skrea Strand. Eva och Ulla upptäckte vinterbad relativt sent i livet och väljer sina tillfällen.

Eva: ”Så länge det är stilla och sol så får det nästan vara hur kallt som helst”.

Eva cyklar inom Ulla innan de tar sig vidare mot Bacchus, kvarteret på den så kallade ”Spritanrakan”, uppkallat efter Vin & Sprits gamla fabrik som gav arbete åt många Falkenbergare för några decennier sedan. Längs piren ligger badbryggor vars kalla metallsteg och räcken mjukt leder ner i det salta havet.

Ulla: ”Det är bara att ställa in sig på att göra det. Vi går i och ligger inte i så länge. Men det där är ju individuellt.”
Eva: ”När man kommer upp blir kroppen nästan varm. Det är en kick. Som en omstart”.

Därefter infaller ett lugn. Systrarna sitter och myser i den kyliga luften, ofta värmda av solens strålar, de tar en Underberg och ventilerar livet. Ofta dyker fler vinterbadare upp.

Ulla: ”För mig är det de korta mötena med så många olika människor som ger energi. Ibland folk man känner och ibland människor man aldrig träffat”.

Om de kommer fortsätta att vinterbada resten av livet?
Eva: ”Så länge vi orkar så ska vi bada”.
Ulla: ”Till slut kommer vi att ta färdtjänst till havet”.

Systrarna Eva Svensson, 77 och Ulla Lanthman, 75 njuter av livet som pensionärer genom att vinterbada.